WAAR MOGEN HONDEN LOSLOPEN?

WAAR MOGEN HONDEN LOSLOPEN?

Heeft u – net als ik – het decembernummer van het gemeenteblad gemist? Dan zet ik hier nog eens neer wat wij, hondenbezitters, wel allemaal weten, maar niet altijd even secuur opvolgen. Ik voeg er nog een paar eigen bedenkingen bij, die voor elke hond en zijn baasje handig kunnen zijn.

Binnen de bebouwde kom hoort een hond aangelijnd te zijn. Het is veiliger zowel voor de hond zelf, als voor de andere weggebruikers.
Laat Flippie, Mops of Brutus niks achterlaten in speeltuinen, zandbakken of de voortuin van de buren. Ze kunnen ook niets gaan doen op begraafplaatsen, wat voor nabestaanden niet kwetsend is. Ze zijn daar gewoon niet welkom!
Binnen de bebouwde kom mogen honden enkel los in speciaal daarvoor bestemde omheinde losloopgebiedjes.

Buiten de bebouwing mogen honden vaak wel los, tenzij anders aangegeven en op voorwaarde dat ze geen overlast veroorzaken. Op de stranden mogen ze ook los van oktober tot midden april en in de zomer na 19u en vóór 9u.
Hou daarbij wél rekening met andere wandelaars. Niet iedereen is even hondengek. Kinderen en mensen met nare ervaringen zijn niet altijd gelukkig met een hond die op hen af komt.

Ook andere hondenbaasjes geven vaak al aan dat hun hond liever geen kennis maakt. Dat kan je aflezen aan het feit dat ze hun hond aangelijnd houden, een teken geven in jouw richting om je hond niet dichter te laten komen, een geel driehoekig wimpeltje aan de halsband of een gele leiband. Lijn jouw lieverd dan even aan tot je mekaar gepasseerd bent. Het is een kleine moeite die veel ellende kan voorkomen en zeer gewaardeerd wordt. Ook (hard)lopers en fietsers zijn er niet altijd gerust in als ze een hond los zien lopen. Is je hond geïnteresseerd in sport(ers)? Breng hem even onder appèl. “Mijn hond doet nooit wat”, is een zin die je enkel in de voltooid verleden tijd kan gebruiken. Niemand van ons gaat wandelen met een glazen bol op zak.

Wat we wél op zak horen te hebben zijn poepzakjes. En ze op zak hebben is niet genoeg, ze moeten ook gebruikt worden én in een afvalbakje gedeponeerd. De éne keer staan die al wat dichterbij dan de andere, maar poep op de stoep is not done. Persoonlijk zou ik zelfs zeggen: poep in de goot hoort ook niet, want bij het uitstappen uit de auto of het binnen rijden in de garage draag je dat ook liever niet open.

Tot slot nog dit: we leven in donkere tijden. Letterlijk. Zorg dat jullie bij het avondrondje goed zichtbaar zijn. Een fluo hesje of armbandjes met lichtjes voor de baas, een even goed zichtbaar lichtje voor aan de halsband voor de hond. Voor (langharige) honden is een fluo jasje zelfs nog beter. En het kan geen kwaad als ook de lijn goed zichtbaar is voor passerende fietsers die tussen jullie in willen rijden. Beter voorkomen dan rechtkrabbelen …

Uiteraard zijn er voorschriften die voor hulphonden niet van toepassing zijn, zoals toegangsbeperkingen. Maar het is voor de omgeving dan ook wel handig dat ze als dusdanig herkenbaar zijn.

 

 

2021-12-09T14:29:27+01:00