Als u een zieke of dode vogel vindt:

Als u een zieke of dode vogel vindt:

. . . .
Voor de gezondheid is het belangrijk contact met dode of zieke vogels te vermijden. Hondenbezitters wordt met klem geadviseerd hun hond aan de lijn te houden en erop te letten dat de hond geen dode of zieke vogels aanraakt.
Heb je per ongeluk toch een zieke of dode vogel aangeraakt, was zo snel mogelijk je handen op de manier zoals dat gebruikelijk was bij Covid-19 (met water en zeep of gebruik handdesinfectie als er geen zeep is). Neem bij griepklachten altijd contact op met je huisarts of GGD.
Vind je een dode of zieke vogel, blijf op afstand en neem contact op met de eigenaar van de vindplek. Dit is bijvoorbeeld de gemeente, waterschap, provincie of de eigenaar van een bos, landgoed of natuurgebied. Weet je niet wie de eigenaar is, laat de vogel dan liggen. Terreinbeheerders maken zelf regelmatig rondes met oog voor dode vogels.
Vind je thuis een dode of zieke vogel, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het opruimen. Draag wegwerphandschoenen of andere plastic handschoenen en doe de vogel in een dubbele vuilniszak of andere dubbele plastic zak. Doe deze dubbele zak in een afvalcontainer. Gooi de handschoenen weg of was de plastic handschoenen met een sopje. Was na het opruimen je handen zoals dat gebruikelijk was bij Covid-19.
2023-05-11T05:56:36+01:00